Smartlabs: mobiel onderzoek (NL)

< Back to schedule

Smartlabs: slim dagboekonderzoek met smartphones (NL) – door Karin den Bouwmeester, Userproof

Als UX researcher heeft Karin den Bouwmeester de nodige gebruikersinzichten aan het licht gebracht. Maar hoe geavanceerd de onderzoekstechnieken en labs ook zijn, het blijft lastig achteraf te onderzoeken wat gebruikers en mensen nou écht heeft gemotiveerd. Hoe meer tijd er verstreken is, hoe meer er vergeten wordt. Bovendien zijn gebruikers zich vaak niet eens bewust van onderliggende motivaties en reageren we als mens in een labsetting ook nog anders dan in ‘real life’.

Maar, wat als je als onderzoeker ‘real life’ mee zou kunnen kijken? Heel kort na een beslissingsmoment, of zelfs tijdens? Tot voor kort was dat ontzettend complex om te organiseren en bovendien peperduur. Maar met de opmars van smartphones is daar verandering in gekomen.

De foto- en videocamera, voicerecorder, registratietools en talloze sharefuncties maken van smartphones geavanceerde minilabs. En bijna iedereen heeft er tegenwoordig eentje bij de hand. De hele dag door. Voor onderzoekers en ontdekkers een nieuwe slimme en handige manier om mensen op de voet te volgen, patronen te ontdekken en onderliggende behoeftes te bloot te leggen. Een nieuwe bladzijde in de geschiedenis van dagboekonderzoek.

Karin licht toe hoe zij smartphones inzet als smartlabs voor UX onderzoek. Aan bod komen voordelen én valkuilen, inclusief een handig overzicht van technieken en beschikbare tools.

‘Smart is the way to go.’

 

UserproofOver Karin den Bouwmeester – Karin is UX & market researcher met een achtergrond in psychologie. Haar advies- en onderzoeksbureau ‘Userproof’ is gespecialiseerd in gebruikersonderzoek.

Door middel van mobiel en etnografisch onderzoek verwerft en verstrekt Karin gebruikersinzichten. Voornamelijk voor bedrijven. Om product development te verbeteren en innovatie te versnellen bijvoorbeeld. Ook voert Karin gebruikerstesten uit om websites en webshops te optimaliseren. Alles voor de ultieme user experience.

Wat Karin betreft, valt er nog veel terrein te winnen als het gaat om mobiel onderzoek. “De smartphone ontgrendelt nieuwe kansen en mogelijkheden in UX research”, aldus Karin.

Karin is naast onderzoeker en ondernemer, initiatiefnemer van kennisplatform en netwerkgroep ‘UX Researcher Meeting’ en grondlegger van UX insight.

  • LinkedIn Karin
  • Website Userproof